Een ecologische tuin, wat is dat?

Best apart eigenlijk, dat de termen 'biologisch' en 'ecologisch' in eerste instantie gaan over de dingen die je láát: Er wordt géén landbouwgif gebruikt, géén kunstmest, compost zónder turf en het onderhoud is extensief. De planten komen het liefst van biologische kwekerijen, we kennen allemaal de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde 'Bij-vriendelijk', hoe je als consument (en Bij) voor de gek wordt gehouden.

Een plantentuin

Een ecologische tuin is een soortenrijke plantentuin. De beplanting is zo samengesteld dat deze functioneert als een natuurlijke vegetatie. Dit betekent dat de gekozen planten passen bij de omstandigheden op die plek in de tuin (bijvoorbeeld zandige grond in de volle zon) en mekaar niet te stevig beconcurreren. Het doel is de planten zo te combineren dat er eigenlijk geen zwarte grond meer zichtbaar is. Het is juist de bedoeling dat de verschillende planten in elkaar overgaan. Ongewenste planten krijgen zo veel minder kans om problematisch te worden, dat scheelt weer in het onderhoud.

Een ecologische tuin heeft een goede 'bloeiboog´

Op elk moment in het seizoen zijn er weer andere planten die in bloei staat. Dit is boeiend voor jou, maar ook van groot belang voor allerlei wilde bijen, vlinders en zweefvliegen die er van afhankelijk zijn. Deze trekken op hun beurt weer andere dieren aan, zoals vogels. Het is ook belangrijk hoe een plant er in ná de bloei bij staat. Planten met een uitgesproken structuur die nog lang in de winter blijven staan voegen weer een andere dimensie toe. De zaden zijn nog lang een voedselbron. Er zijn ook planten die wintergroen zijn of juist in deze tijd van het jaar bloeien. Vroeg in het jaar komen bollenplanten als eerste weer boven. Variatie is de sleutel!

Daarnaast is het goed om oog te hebben voor het vullen van de ruimte op verschillende niveaus; van bodembedekkende kruipers, bollen, vaste planten en grassen, via struiken naar klimplanten en boomkronen.

Jouw biotoop

Je tuin ligt tussen je huis en je omgeving en verbind deze met elkaar. Een goede tuin haalt karakteristieke elementen uit het landschap dichterbij en zorgt er tegelijkertijd voor dat de grens tussen binnen en buiten vervaagd. Jouw ecologische tuin is een smeltkroes van dingen die voor jou belangrijk zijn (zoals bijv. een schaduwterras, bloemenpracht, contrast tussen strakke lijnen en weelderige planten) en dingen uit jouw omgeving die je wil versterken (bijv. overgang maken naar de bomenlaan in je straat, vergroten biodiversiteit, meer vogels in je tuin). Je tuin is jouw biotoop. Een biotoop waarin je al het moois wat de seizoenen bieden kan beleven op een manier die jij fijn vind. Waarin planten en dieren uit je omgeving ook welkom zijn. Waarin je je verbonden en thuis voelt.

Ecologische uitdagingen van nu

Een tuin moet in de eerste plaats jou boeien en voldoen aan verschillende gebruiksfuncties. Wil je bijvoorbeeld zowel een schaduwterras als een zonneterras? Kampeer je wel eens in de tuin? Verwerk je graag brandhout? Of wil je een vijver? Deze plekken worden natuurlijk ingepast in het tuinontwerp. Een fijne tuin krijgt de kans zich te ontwikkelen.

De biodiversiteit in Nederland staat steeds meer onder druk. Gelukkig kan je zelf een steentje bijdragen door te kiezen voor planten die over een langere tijd nectar en stuifmeel leveren. Een deel van je beplantingsplan wordt ook ingevuld met inheemse soorten: Naast nectar en stuifmeel zijn er ook waardplanten nodig.

Vanwege de klimaatverandering zullen er meer droogte perioden zijn, maar ook een grotere kans op wateroverlast. Enkele vragen die tijdens het ontwerp beantwoordt worden: Waar gaan we dat water laten?Zijn de gekozen planten voldoende droogte resistent? Ga ik voldoende schaduw hebben in de tuin?

Hoe gaan we te werk?

  1. Tijdens het startgesprek ontdekken we of er een klik is tussen onze visie en jouw tuin. We bespreken de reikwijdte van het ecologisch tuinontwerp, de gebruiksfuncties, de grondsoort, zon/schaduw, en jouw wensen.
  2. Je ontvangt een offerte toegespitst op jouw situatie en beslist of je deze gaat gunnen.
  3. Na ondertekening van de offerte gaan we aan de slag met het maken van 3 ontwerpschetsen. We maken een afspraak met je om deze tekeningen toe te lichten en aan te vullen. Zit er een favoriete ontwerpschets bij? Zijn er nog aanvullingen nodig? Komen er tijdens het gesprek nog inzichten of wensen bij? Dan is dit het moment om ze te laten landen. We werken in het gesprek toe naar één ontwerpschets.
  4. De ontwerpschets wordt uitgewerkt tot het definitieve tuinontwerp. Deze wordt op schaal getekend, afgedrukt op A3 en pdf. We bespreken de beplanting en materiaalkeuzen. In deze fase is het handig om te beginnen met voorbereidende werkzaamheden of eventueel het zoeken naar een hovenier en/of stratenmaker.
  5. Op basis van het tuinontwerp gaan we aan de slag met het beplantingsplan. Het tuinontwerp komt tot leven in de compositie van de vegetatie. Het gedetailleerde beplantingsplan wordt met plantnamen afgedrukt op A3 en pdf en wordt voorzien van een bestellijst met de hoeveelheden. Ook ontvang je uitgebreide infobladen over de toegepaste planten.
  6. Het is mogelijk om de benodigde planten door ons te laten leveren. Voor een deel kweken we zelf, voor een deel halen we deze bij bevriende kwekerijen. Als het voorwerk gedaan is, kan je ons ook vragen voor het uitzetten van de beplanting en het samen met jou aanplanten van je tuin. Voor deze diensten maken we aanvullende afspraken.